Деца, баща ви (майка ви) иска развод!


Никой, не взима решението за развод с лека ръка -особено родителите. Повечето хора вегетират в своите бракове дълго и дълго време си поставят въпроси преди категорично да решат да скъсат своите отношения.

Последното нещо, което родителите искат да направят, е да наранят децата си.Ето защо, когато дойде времето тази новина да се съобщи на децата, те търсят насоки, които да им помогнат да направят колкото е възможно по-поносима болката на децата. Тогава е моментът, в който търсят помощта на експерти. Повечето съвети са разумнил Най-вече, не говорете за развод, освен когато сте сигурни, че това ще се случи; непрекъснато припомняйте на децата, че това не се случва по тяхна вина, че и двамата родители ще продължите да се грижите и да ги обичате по същия начин както досега; обяснете спокойно по какъв начин животът им ще се промени или нещата ще останат същите; не ги затормозявайте с излишни подробности за да не ги наторвате допълнително и т.н.. Въпреки това, съществува консенсус сред специалистите по отношение на един въпрос, с които аз категорично не съм съгласна. Става въпрос за следното- Как да се поднесе новината на децата? В момента когато родителите поднасят новината те винаги трябва да представляват единен фронт. Независимо от причините за развода, родителите биват инструктирани да кажат, че това решение, е взето от двамата заедно.

Нима?

Истината е, че решенията за повечето разводи са взети едностранно- единият съпруг иска да напусне брака, а другият отчаяно иска да запази и брака и семейството заедно. В редки случаи, когато и двамата партньори са еднакво мотивирани да сложат край на брака си, обединеният фронт има смисъл. Но когато двама родители са в противоречие относно жизнеспособността на връзката им и решават да кажат на децата си, че това е взаимно решение, това представлява безочлива и явна лъжа. Има няколко проблема, когато лъжете децата си. Първо, децата ви са много по-умни, отколкото си мислите. Дори ако в в момента на съобщаването на новината те да не осъзнават, че има несъответствие между възгледите относно развода на родителите си, в последствие и в крайна сметка те ще разберат. И тогава те са наясно, че техните родители са излъгали, а това не е най-доброто наследство на света. Родителите обикновено проповядват колко е важно да си честен. Различни изследвания показват, че аксиомата, "Действията говорят повече от думите," е точното описание на начина, по който децата в действителност научават житейските уроци от родителите си. Те правят онова, което правим ние а не това, което им казваме да правят. Освен това, ако разберат истината, когато я разберат, а това неизбежно ще се случи, те ще се почувстват измамени. Никой не иска да предизвика такова разочарование, нали.

Второ, и това често се случва, родителят, който отчаяно иска да спаси брака влага изключителни усилия да не бяга от отговорност и да остане верен на курса, дори когато нещата не са лесни. Когато възникнат трудни ситуации в живота на децата им, тези родители ги насърчават да продължават да се борят, въпреки факта, че отказването може да бъде по-лесно или по-забавно. За родителя, който цени усилието да се бори за каузата на своето семейство, това, че трябва да представи ситуацията с разтрогването на брака като единен фронт е нещо, което по никакъв начин не съответства на вътрешната му нагласа. А заедно с тази тежест трябва да понесе и усилието да бъде неискрен. Това е просто твърде много.

Но пък, представянето на ситуацията като нещо различно от един единен фронт може да бъде доста трудно начинание.Това може да доведе до изгубването в лабиринт от отправяне на взаимни обвинения. Споровете може да изкушат съпруга, който иска да напусне семейството, да мотивира избора си, като обяви за източник на нещастието си другия партньор, който дава твърде много информация на децата.

Плюс това, от там нещата могат да ескалират. Децата могат да бъдат склонни да вземат страна или да почувстват необходимост да бъдат емоционални болногледачи на родителя, който изглежда тъжен или ядосан, че бракът приключва.

Как биха могли двама души с противоположни цели и виждания за бъдещето да поговорят с децата си за своя предстоящ развод за да се избегнат тези тъжни последствия? Факт е, че няма идеално решение на тази дилема?

Но защо да не се помисли за следното:

Родителите могат да кажат на децата си, че напоследък много се карат и не са съгласни един с друг за много неща, включително и това, което трябва да се случи с брака им.

Не само заради това, но и понеже за да съществува един брак са необходими двама души а те нямат съгласие, се налага да се разведат / ще заживеят по отделно. Няма нужда да навлизате в подробности защо единият иска да е навън, а другият не. След това, двойката може да измести фокуса на разговора върху други неща като подчертае онова, по отношение на което имат единомисвие и съгласие(сега е моментът, в който конвенционалната мъдрост подсказва да се вмъкне това,) - че те обичат децата си, и че децата не са виновни за развода, да направят описание на плана за бъдещето си, и т.н..

Като кажете истината за развода на деца си по никакъв начин няма да излекувате болката им от сътресението в живота им заради развода на техните родители. Но това създава положителен прецедент по дългия път към за честна и открита комуникация родител-дете. По този начин слагате основата на по-нататъшната работа за запазване на искреността в отношенията ви и може да смекчите последващи проблеми свързани с лъжа и манипулиране от страна на децата. Уилям Шекспир е написал: "Най-богатото наследство е, честността."


#развод #деца #емоции #родители

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square