Само с четене не се постига емоционална зрялост


Когато за първи път човек се учи да кара колело, вероятно някой му е помогнал като му е казал някои основни неща. Може би някой по-голям му е обяснил, че когато искаш да вървиш напред, трябва да натиснеш с крак надолу от най-високото положение на педала. Когато направиш това, ще видиш, че другият педал започва да се издига. Когато дойде редът на другия педал да се издигне, трябва да го натиснеш надолу с другия крак. Този тип словесно описание може да бъде много полезно, но количеството словесно описание не прави от никого добър колоездач. За това, човек трябва сам да се качи на колелото и да се опита да координира всичко, което е чул, да падне, да се качи обратно на колелото, и да се опитва отново и отново, докато се научи чрез правене.

Научаването на умения, които водят до емоционална зрялост наподобява този процес в много отношения. За да ги научите, трябва да прилагате това, което сте чули или чели как се прави, да правите грешки, и да се опитвате отново и отново, докато не изгладите и координирате уменията си. Предлагам няколко начина за практикуване на тези умения, които не струват нищо.

Предложение за Практикуване на Уменията

Направете си календар или използвайте съществуващ, в който да заградите дни, в които можете да отделите по пет минути. Непосредствено до кръгчето напишете „КОНФЛИКТ?“ Това съобщение има за цел да ви напомня на всяка от датите в кръгчето, когато трябва да отделите пет минути, за да напишете на лист хартия, най-трудния конфликт, който в момента имате или сте имали през седмицата.

Запазете тази листчета на вратата на хладилника. Целта е да го виждате всеки път, когато посегнете за храна. Това ще ви напомня да проверявате своя календар и да се придържате към този план.

При описанието на конфликта, използвайте две изречения, едното за да опишете конфликта от вашата гледна точка и второто за това каква мислите, че е гледната точка на другите относно конфликта. Не забравяйте да изясните конфликта (виж предишни публикации), когато правите това.

В допълнение към тези седмични напомняния в календара, отделно заградете с двойно кръгче един ден, който попада в близост до края на месеца, след като сте започнали този план. Изберете ден за двойното кръгче, когато можете да отделите половин час, за да направите следното: Вземете от хладилника, своите листове от различните конфликти, които сте описвали всяка седмица. Направете им комикси или открийте нещо смешно в ситуацията. Това ще освежи паметта ви за идеи. Освен това ще ви помогне да запазите чувството си за хумор, докато се справяте с проблемите си при конфликт. Ако сте успели да решите някой конфликт, напишете резюме и коментар как е проработило решението.

Като правите това, от време на време ще ви идват идеи за това как по-добре да се справяте с подобен конфликт, ако той се появи в бъдеще. Напишете си тези идеи. След това затворете очи и си представете че ги извършвате. Репетирайте това, което ще си кажете наум, как ще го кажете, как ще отговорите в зависимост от три или четири възможни реакции на другата страна в конфликта. След като успеете гладко да извършите въображаемата репетиция, го направете три поредни пъти. Това помага уменията да се практикуват отвъд простото усвояване на поведенческия модел, което е полезно при ситуации в които има много емоции.

Като направите това първия месец се опитайте да повторите, и да продължите така всеки месец в рамките на една година. Ще откриете, че успявате почти веднага да опишете конфликта. Освен това, ще имате практика в прилагането на уменията за разрешаване на конфликти в подължение на година и ще имате готовност да се стравяте успешно с голяма част от конфликтите в ежедвението си.

Нека някой надежден човек от обкръжението ви да помогне при усвоияването на тези умения като го посветите в този план. Нека той ви пита веднъж седмично, как следвате плана. Използвайте тези напомняния, като обсъдите накратно какво сте научил/а. Може да му предложите награда- да речем почерпка, но ако сте твърде млад, може да помолите родителите си да ви напомнят. Те често са склонни да помогнат на своите деца от чиста любов.

Програмите за обучение в разрешаването на конфликти не са напреднали дотам, че да се елиминира необходимостта от решаване проблеми въобще. Нито пък е измислена реакция, която да ви предпази от надигащ се отвреме навреме гняв. За да имате готовност е препоръчително анализирате и усъвършенствате своите умения за да не изпаднете в безпомощно състояние, както и да реагирате възможно най-бързо и безопасно на поредното предизвикателство. Това е начин да използвате разумно периода на относителнен мир и спокойствие

#преодоляваненаконфликти #емоции #избор #развитие

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square