Наистина ли е толкова лошо да не се чувстваш супер?


Много психологически изследвания показват, че хората, които имат ниска самооценка по-често очакват критика от околните отколкото хората със завишена самооценка.


Проучванията показват, че по-скромните и стеснителни хора предпочитат да работят с хора, които може да ги критикуват, въпреки че могат да изберат да работят с хора, които ги ласкаят. Това авление се нарича „себеутвърждаване“ и показва, че човекът търси потвърждение за своите качества в реалността. Това представлява точната противоположност на илюзорното собствено съвършенство, което хората със завишена самооценка си мислят, че постигат като сами си повдигат самооценката. Нещо повече, последствията от себеутвърждаването са коренно противоположни на последствията от завишената позитивна самооценка. Това е изкривяване подобно на безграничния оптимизъм или факта, че ако бъдат попитани повечето хора са убедени, че са над средното ниво. Ако завишената самооценка би ви помогнала да се чувствате по-добре като ви откъсне от реалността ниското самочувствие може и да ви кара да се чувствате зле, но ви държи фокусиран върху реалността. Не е изненада че негативната самооценка е по-вероятно да предизвика порив за самоусъвършенстване, отколкото положителната себеоценка дори и в случаите на крайности като депресията.

Дали ви е идвало наум, че депресията може да има важна психологическа функция? Наистина има учени, които считат, че вероятно депресията представлява адаптивна реакция на реални житейски проблеми. Така например депресията снижава интереса ни към тривиални проблеми, което обяснява една от нейните характеристики: неспособност да се изпитва радост от типично приятни и носещи удоволствие дейности (празници, слушане на ритмична музика, гледане на весели филми, и дори любовни срещи). Хората са еволюирали в посока развиването на способност да изпадат в депресия за да може по-добре да се въоръжат със средства, чрез които да се справят с трудните изпитания, особено такива, които изискват интелектуално фокусиране и концентрация. Така както температурата е опит на тялото ни да координира ответна реакция на някаква инфекция, депресията представлява опит на мозъка да се справи и изтощителни събития: загубата на обичан близък, края на много хубаво преживяване, справяне с провал, приемане на лоши новини или примиряване с непреодолими обстоятелства. По този начин може да се разбира, че ролята на депресията е да ни помогне да преживеем отрицателни събития и да ни създаде навик да избягваме занапред подобни удари. Така се минимизира вероятността да изпаднем отново в ситуацията породила депресията или да пренебрегнем уроците и.

Еволюционната роля на депресията е в противовес на тенденциите в нашето съвременно общество, което издига в култ това да се чувстваме добре и желанието управляваме подобни симптоми с всевъзможни средства. В Съединените Щати антидепресантите са лекарствана с най-голямо разпространение. Поне 10% от недиагностицираните хора ги употребяват непрекъснато и ги сочат като предпочитан метод пред по-бавните психологическите методи, които дават разултати след време. Има статистика, която показва, че продажбите на антидепресанти се е повишила с над 200 % през последните 20 години. Много изследвания сочат, че неконтролираната им употреба води до хронична зависимост. Броят на депресираните хора почти се равнява на броя на хората, които приемат антидепресанти. Това от своя страна е индикатор, че хората не желаят да допускат негативни представи за себе. Те по-скоро предпочитат да се лишат от важни адаптивни умения за справяне с критични ситуации, които са се развили в следствие на еволюционно-адаптивни промени в продължение на милиони години. Дали не сме станали твърде разглезени в нежеланието си да се справяме с негативни емоции и провал? Пол Андрюс и Анди Томсън, двамата психолози, които правят това новаторско предположение за функцията на депресията, казват:“ Съмременните терапевтични методи, които дават превес на лечението с антидепресанти съвпадат с еволюиралото ни желание да намерим бърз начин за справяне с болката. Но умението да изтърпим, трансформираме и използваме уроците на душевното страдание може би представлява част от еволюционното ни наследство свързано с възникването на депресията. Това може да обясни респектиращите философски течения от древността, които са възприемали емоциналната болка като стимул за духовно израстване, себепознание и познание за предизвикателствата на живота.“

Всъщност, Андрюс и Томсън имат предвид древногръцката школа на Стоиците. За разлика от съвременното ни „чувствам се добре“ общество, стоицизмът е давал превес на истината пред удоловствието. Най-известният римски стоик Сенека е казал: “Няма човек по-достоен за възхищение от онзи, който има знанието и куража да понесе нещастието.“ Според стоиците маниакалното преследване на позитивни емоции има деструктивно въздействие върху личността.

Затова ако се чувствате зле или ви липсва самочувствие не се отчайвайте. Вие се намирате в добра позиция, от която да постигнете себеусъвършенстване. Дори изглежда, че това е единствената позиция, която ви дава възможност да го постигнете. Има само едно нещо, което трябва да запомните: Вашето самоусъвършенстване не зависи от това дали имате завишена самооценка а от по-големите ви способности и умения. Всъшност много по-вероятно е да постигнете себеусъвършенстване като приемете нещастието, отколкото като го отхвърляте. Както стоиците твърдят ние ставаме по-силни като преминаваме през болка и сълзи с разбито сърце.


По материали от:

P.W. Andrews & J.A. Thompson Jr., The Bright Side of Being Blue: "Depression as an Adaptation for Analyzing Complex Problems"- Psychological Review 116qno.3(2009); 620-54 in T.Ch. Premuzic, Phd, "Confidence- Overcoming Low Self-Esteemq INsecurity and Self-Doubt" (2013)


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square