Стратегии за спасяване на семейството/ двойката, които можете да предприемете еднолично

Когато основите на брака/отношенията ви са разклатени сигурно се чудите дали техниките за излекуване на взаимоотношенията може да се приложат във въшия случай. Повечето специалисти препоръчват съвместна работа на партньорите в двойката а при вас това е невъзможно.


Отношенията са се влошили доста, има странично влияние върху другия партньор в резултат от друга връзка, намесват се роднини и познати. Сам сте в желанието си да предотвратите разпада.

За да ви окуража ви предлагам няколко стратегии, които би трябвало да окажат ефект на разчупване на порочния кръг, независимо от това, че ги правите само вие без подкрепата на партньора си.


Въпреки ситуацията, мислете че е възможно да има благоприятен изход


Случването на положителни промени е свързано с оптимизма по отношение на връзката. Ако нямате вътрешното желание да възобновите отношения с партньора трудно ще намерите сили да издържите неприятните моменти по време на промяната, която незбежно се нуждае от време. Помислете си, че все пак е възможно отношенията ви да се възродят и да станат изпълнени с хубави емоции, както в началото. Това наистина е възможно. Просто трябва да знаете, че ви предстои работа, търпение и промените може да са доста благоприятни лично за вас. Понякога с годините пренебрегваме себе си до степен, в която забравяме кои сме и съответно партньорът също забравя кои сме.


Нека действията ви да са с нагласата за положителен изход


Щом веднъж сте си представили, че е възможен такъв изход се опитайте да прецените с какво действията ви са различни от тези, когато песимистично сте очаквали от партньора си поведение, което ви наранява.

Действията с очаквания за добро са много различни от защитната реакция.


Бъдете добри, макар да мислите, че партньорът ви не го заслужава


Най вероятно изпитвате гняв, дълбоко разочарование, дори знаете, че сте в неизгодна позиция в следствие на избора, който е направил партньора или съпруг-ът/ата (грижите се сам за децата , доходите, семейството от доста време). Приемете, че той/тя може да се чувства изгубен, раздвоен, потиснат и не е намерил друг начин да се справи с това.

Ако успеете да останете колкото е възможно по-спокойни, стабилни и добронамерени усилията ви ще се отплатят (но след време).


Фокусирайте се върху малките положителни промени


Не е реалистично да очаквате драстични промени за една нощ. Такива очаквания ще ви разочароват и ще дерайлирате. Това е много трудна задача, но нали усилията са в името на нещо по-добро за всички в семейството.

Представете си най-малката промяна в поведението, която може да представлява сигнал за положителна промяна. Фокусирайте се върху нея. Оценете я. После следващата и т.н.


Обещайте си, че бъдещето ви ще бъде по-добро от сегашното състояние на нещата независимо от изхода


Нямате контрол върху действията на партньора си, но имате контрол върху вашите рашения относно какво да направите за себе си, така че вие и децата (ако имате такива) да се чувствате по-добре занапред.

Представете си това добро бъдеще за себе си независимо от избора, който ще направи ващият съпруг/а. Имате само това и евентуалното запазване на отношенията.


Опитайте да отреагирате тревогите си някъде навън


Разхождайте се, правете някакви упражнения, удряйте боксова круша, заемете се с дълго отлагана дейност.

Движението може да ви спаси живота. Помага да се преработят тревогите, стреса, негативната реч и помага да се чувствате по-добре по отношение на външния си вид (ако не за партньора, поне за останалата част от човечеството ;)). Физическата активност, знаете, повишава нивото на хормоните, като ендорфините, от които се чувствате добре .

Действайте!


Правете поне едно нещо, което ви носи радост


Не се отчайвайте, само защото имате турболентни времена в семейството. Нещо ново ще стимулира мозъка ви и може би дори сърцето и ще ви помогне да промените гледната си точка за бъдещето в положителна посока.


Направете всичко възможно да имате качествено време с децата си и други хора, които обичате и ви обичат. Осигурете емоционално присъствие.


В много случаи, когато хората са положени на екстремен стрес забравят да се радват на най-близките си. Те потъват в себе си и им е наистина трудно да присъстват, когато нещо се случва около тях.

Направетие всичко възможно да им отделяте съзнателно внимание и да ги подкрепяте емоционално, независимо от случващото се. Няма да можете да върнете детството им и не е нужно да порастват преждевременно.

Това е най-трудната част. Обикновено в такива ситуации е трудно да гледаш децата си с радост. Можете да се разплачете по-всяко време или за изкоментирате нещо язвително. За да имате сили да не го правите, трябва да правите целенасочено предишните две неща.


Ако не успеете да се справите с това, постарайте се да се вземете в ръце, колкото е възможно по-скоро и не се обвинявайте


Онова, което различава победителите от пораженците е не дали ще се справиш от първия път а колко пъти след като не си се справил си опитал отново да направиш нещо. Не се осъждайте за неуспеха. Който обещава лесни победи обикновено лъже.


Занимавайте се с дейности, които ви умиротворяват


Животът е по-голям от ситуацията, в която се намирате в момента, колкото и да продължи процесът на завръщане, докъдето и да стигне той.

Ако имате сили медитирайте, или ходете сред природата, гледайте облаците или звездите в небето.

По-редовно от когато и да било правете неща, които ви връщат към себе си. Ако е необходимо си направете програма. Изпълнявайте я дори и в началото да ви се струва, че правите това насила.

Всички около вас ще имат полза от вашия вътрешен мир.


Радвайте се ако успеете! Заслугата е ваша и имате право да се гордеете с тези постижения. Трудността е в това, че ще получите същия човек с предишните му слабости, но ще сте успели да промените някаква малка част от тях и най-вече своята устойчивост. Ще постигнете увереност, че се справяте с живота и това е повод за добро самочувствие, независимо от изхода. Вие нямате контрол върху действията на другите, но сте направили всичко по силите си за доброто на всички.
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square