Управление на гнева без потискане посредством обучениеОбучението по управление на гнева често се асоциира с потискане на гнева, защото когато човек години наред е реагирал по определен начин, научаването на алтернативно поведение може да доведе до разочарование от бавния напредък. Това неприятно усещане може да се възприема като потискане на "естественото" поведение. Това е подобно на чувството, което изпитва актьор, когато учи нова роля или голфър ново движение. В началото новото умение, което се учи може да ви накара да се чувствате неестествено, и в ранната фаза на обучение може усетите, че се наблюдавате как сърцето ви препуска и кръвното ви налягане главоломно расте. Въпреки това, поседством разработване на програма от малки постепенни стъпки и следвайки следните предложения, усещането за потискане на естественото поведение до голяма степен ще намалява, докато напълно изчезне.

Отначало, очаквайте понякога да се случват грешки. След прилагането на упражненията в няколко ситуации, ще откриете че се справяте много по-добре, отколкото преди. Ако ответната реакция на другите е благоприятна, това ще ви насърчи да продължите да използвате същия подход, отново и отново, докато започнете да се чувствате естествено, и това ви стане втора природа. С други умения ще чувствате по-малко неудобство, но ще получите неблагоприятна реакция, и може се почувствате неудовлетворени. Когато отново опитате да приложите някое умение може да се почувствате несигурен и самото усилие да ви накара да се чувствате, че потискате своята естествена реакция. Затова има вероятност да се откажете и да си направите извод, че усилията за значима промяна са повече от постигнатата промяна.

С нарастването на уменията да се справяте с гнева доверието ви в себе си ще се увеличи, защото гневът възниква, когато има заплаха. Но с нарастването на увереността ще откриете, че сте по-малко поддатливи на провокиращи ситуации, в които ще чувствате заплахата като заплашителна. Следователно, ще бъде по-малко вероятно да потискате гнева, защото няма толкова често да изпитвате гняв.

За поведение, което е по-трудно да се промени, трябва да се формира малка група от двама до четирима души, които са съгласни да работят заедно. Избирате лидер на ротационен принцип. Определяте конфликтите, в които членовете на групата обикновено изпитват гняв. След това правите видео запис на участниците в групата, които изпълняват роли като актьори. Разигравате един сценарий показващ какво в действително се е случило. Тогава подхождате спокойно към конфликта, и го отигравате с подкрепата на групата, както прилагате по-ефективен подход вместо ядосване. Видео устройствата са вече доста евтини. Освен това повечето хора могат да заемат някое неизползвано от близък. Имайте предвид, че не играете роля за Оскар. Това е просто един забавен насърчаващ процес. С участието си в този забавен процес и след това гледане на видеозаписи, показващи алтернативни поведения, някои от вас ще открият, че усвояват уменията неусетно.

В следващата част на този групов процес, подходящите видове поведение се насърчават допълнително чрез създаване на нов набор от видео записи с помощта на малко по-различни сценарии. По този начин конкретните примери многократно се репетират афективно, когнитивно, и поведенчески, като през това време се осигурява ясна аудиовизуална обратна връзка. Наблюдателите могат да поискат да се направят кратки и чести паузи- подход, който работи особено добре защото може да се преглежда по няколко пъти, докато поведението става все по-познато.

По време на този процес някои от предложенията на участниците в групата може да предизвикат неудобство за някой от останалите. Това може да попречи на процеса на обучение ако не се овладее. Нека коментарите да не се приемат като твърдения а по-скоро като въпроси. Това се прави с цел да се обезоръжат онези, които са резистентни към предложения, поставя основа за ползотворно сътрудничество, и насърчава интереса, произтичащ от удовлетворението, в следствие на постигането на собствените вътрешни стандарти.

Като се премине през този процес няколко пъти, ще откриете, че поведението ви започва да се променя и в реалните житейски ситуации. В такива моменти, често ще срещате хора, които реагират много положително на новия ви стил, и това допълнително ще ви насърчи да продължите да го използвате. Вие няма да се чувствате така сякаш потискате гнева си, а по-скоро, като че ли се намирате в комфортно състояние, при което изучавате нов набор от умения, който работят по-добре, отколкото гнева.

В други случаи, в отговор на ситуация от реалния живот, която преди е довела до гневна възбуда ще се случи някой пак да действа по нежелателен начин. Групата, ще ви предостави възможност за подкрепа, при справянето с този вид опит. Заедно, можете да продължите решаването на проблеми и да дискутирате все по-широк кръг от ситуации, докато не се почувствате достатъчно уверени, за да се справите сами. Важно е да се има предвид, че дори и най-стециализиранете техники няма да произведат перфектен резултат при всеки повод. Най-доброто, на което можем да се надяваме, е да се увеличи вероятността, да се постигне благоприятен изход.

Ако ви е трудно да съберете малка група от хора, за развитието на тези умения при видео записа, помислете за наемането на професионален консултант, който ще ви преведе през процеса. Повечето професионални консултанти и психолози, са квалифицирани в моделирането емпатично разбиране, решаващо умение, което е необходимо за работа с гнева в предизвикателни ситуации.#гняв #потискане #преодоляваненаконфликти #алтернативномислене #развитие #промяна

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square