Ако искате да напредвате забавете темпото


Грешките често струват скъпо, и затова попадаме в цикличен капан, в който ни се налага да бързаме още повече, за да компенсираме изразходваните усилия, и като резултат само увеличаваме стреса. Осъзнатостта може да ни помогне да видим по-ясно нашите цели и да ги постигаме от първия път . Времето, с което разполагаме, е нашият най-ценен ресурс поради своя недостиг. Ежедневно се опитваме да печелим време като бързаме да осъществяваме задачи, проекти ... живота си. Точно когато бързаме и най-вече заради това не успяваме да присъстваме пълноценно в живота или в професията си. Лесно може да изгубим личната си житейската перспектива и представа за успех. Когато съзнанието има реактивна нагласа, то губи способността си да се фокусира върху цели. Ставаме дезориентирани.

Прибързаността пречи на способността ни да бъдем на разположение интелектуално и емоционално, за да уловим възможностите, които изплуват в настоящия момент. Когато малко забавим темпото и вършим съответната дейност с по-голямо внимание, ние сме по-способни да използваме своя потенциал за да решим предизвикателствата на момента.

Цената, която плащаме от прибързаността

Хроничното бързане да изпълним никога несвършващия списък от задачи подхранва тревожността и повишава нивата на стрес. В резултат на отделянето на епинефрин, известен също като адреналин, който се освобождава в мозъка по време на стресови периоди, мозъците ни зациклят в спиралата на стимулиране на активността. Телата ни се пристрастят към бързането а умовете ни минават в режим на автопилот, като всичко става от първостепенно значение и изисква да се бъде направено незабавно. Започваме да бързаме, дори когато не е необходимо; започваме да вършим много неща наведнъж без това да е наложително и често е дори неефективно. Това е особено характерно за мениджъри и лидери, за които „времето е пари“, който измерват всички постижения във време, всеки успех е въпрос на време и всичко е спешно, но в действителност, само няколко текущи въпроса имат действителен приоритет на спешност. Когато нещо трябва да се преработи два или три пъти, защото не е направено от първия път, става видима стойността на търпението и на разходите причинени от препускането. Има изследване публикувано през 2015 г. със зъглавие " Да бъдем многофункционални или не? - това е въпросът", в което се отбелязва, че мултитаскингът може да намали ефективността на дори и най-усъвършенстваните умове. Според д-р Дж. Медина, автор на бестселъра "Мозъкът начин на употреба: 12 принципа за оцеляване и процъфтяване на работното място, вкъщи и в училище", прекъсването по време на ангажираност с една задача може да доведе до 50% или повече грешки. Жонглирането с множество задачи едновременно е неефективно. В сравнение с това стратегически ефективно е да се съсредоточите, задълбочите и да обмислите решения. Когато нещото трябва да се направи два или три пъти, защото не е станало от първия път, ще започнете да се виждате стойността на търпението и на разходите за отпускане. Грешките могат да струват скъпо, и може да ви вкарат в капан - цикъл, в който да се налага да бързате още повече, за да компенсирате загубата на усилия, а това води до още по-голям стрес.

Отговорът?

Забавете и го направете добре от един път. Като лидер в своята област, ви се плаща не само за да направите нещата бързо, а за да правите нещата добре. И ако добре означава търпеливо, сте задължен на себе си и на другите да останете фокусиран.

Когато „да съм“ се подменя от „да стана“

В съвременната култура, сме склонни да ценим правенето на неща повече от това да бъдем. Това е особено вярно, когато имаме множество спешни задачи за вършене. И все пак, има неща, които са приоритетни за постигането на някои цели но има и такива, които просто правите, за да се чувствате или да се възприемате като продуктивни. Внимавайте за подобни капани, които сами отваряте и ви губят времето: • искате да свършите колкото може повече • опитвате се да изглеждате зает с нещо трудно • притеснявате се да не бъдете обсъждан от офисните клюкари и изпитвате страх от негативно отношение на колегите • измервате напредъка си просто в срокове за изпълнение • редовно работите през обедната почивка Когато бързаме, когато изпълняваме задачи, се чувстваме ангажирани или искаме да впечатлим останалите, тогава лесно губим яснота защо правим това, което правим и какво е значението му в потока на живота ни.

Транзакционен да сметка на трансформационен

Някои задачи, с които сте заети ежедневно са чисто транзакциионни, като ви поддържат активни, така че вътрешното ви усещане е, че чувствате как се приближавате до целите си, но в действителност, сте хванати в един безкраен цикъл на завършване на задача без реален напредък. Когато бъркате завършването на една задача със създаването на стойност или по-лошо, с лична трансформация вие сте ангажирани с това да сте заети и лесно може да пренебрегнете значението на трансформацията, свързана с резултатите, които желаете. През последните години, редица HR отдели се опитват да пренасочат служителите да се включат в по-трансформационни дейности, като например повишаване на съзнателното внимание и практики за повишаване на организираността. Докато фирмите продължават да са ориентирани към резултатност, вниманието е насочено към развиването на идеи, проекти, кариери и напрегнат живот. Когато хората участват в трансформационни дейности, стратегически и целенасочено, те са склонни самостоятелно и с по-голяма лекота и съвместни усилия да постигат поставените им цели. Важното при този процес е да се изясни: личната цел, начинът на мислене, въпроси, психическия комфорт, изграждането на доверие, или ползата от това хората да могат да си помагат с желание, без да бързат.

Използването на вниманието за изясняване на целите

Ако по-голямото и по-бързо усилие вече не дава по-добри резултати, както и ако чувствате, че не можете да намерите себе си и постоянно бързате, значи е дошло време да забавите темпото, да направите преоценка, и да планирате нова посока. Вместо да бързате е по-добре да съставите план и да обмислите нещата.

Хубаво е да опитате долуизброените пет стъпки, за да останете фокусирани върху плана за успех, или насочвате дейността си към желаните резултати:

1. Какъв би бил идеалният резултат за днес и за в бъдеще? Помислете за вашия идеален резултат и ще получите ясна представа за живота, който искате да постигнете. Задайте си въпроси като: "Как би изглеждал моят идеален живот? Какво е моето усещане? Аз в синхрон ли съм с това? "

Често преследваме длъжности или компании, за които да работим, защото смятаме, че точно това ни трябва или трябва да направим. Ние не се съсредоточаваме върху това дали детайлите на позицията или фирмената култура са в синхрон с нашата личност, етика, или цели в живота. Хвърляме се в надпреварата с конкретни очаквания: повече пари, повече престиж, по-голяма власт. Не забравяйте, че в резултат на вашите неинформирани решение животът ви ще се промени след пет месеца или пет години от сега нататък. Без значение е времевата рамка. Самото време е ценно. Представете си ясно резултата, който искате да постигнете, но вашия идеален резултат и се опитайте да предначертаете кои са необходимите последователни действия, за да го достигнете.

2. Какво означава успех? Всеки от нас има различна дефиниция за успех. За някои, успехът се измерва в пари: Аз съм успешен, защото печеля пет-цифрена годишна заплата. За други успех означава да имат свобода, или изобилие от отношения, които носят щастие ("Аз съм успешен, защото градя близки отношения и поддържам силна общност от приятели и семейството си").

Ако определите за себе си какво е успех, е по-вероятно да се втурнете в надпревара към версията за щастие на някой друг.

3. Определете дали има несъответствия. Обръщайте внимание всеки ден на действията си, понеже те са онова което може да помогне или да пречи по пътя към идеалния ви живот. Опитайте се с пълно съзнание да наблюдавате в какво се изразява вашето поведение, без да се съдите. И не се обвинявайте, ако действията ви не са в съответствие с целите ви, просто те все още не са. Това означава, че е време да започнете да измествате фокуса си и отново и да построите стратегия така, че действията ви да са в съотвествие с резултатите, които искате.

4. Определете какви силни страни вече притежавате от онези които са необходими за успеха ви. Дайте си сметка какви са вашите уменията и ги да сравнете с представата си за успех?

Това ще ви покаже какви предимства вече притежавате, и какви можете да развиете и изградите.

5. Разширете набора от силни страни в настоящето. Не се отказвайте от уменията и силните страни, които вече притежавате. Съсредоточете се върху тях, и ги подхранвайте и развивайте. Вашият умствен и емоционален трафик определя вашата способност за рафинирано действие. Не забравяйте, че всички качества, които ви трябват за да успете пребивават в настоящето с вас. Затова всеки, който успее да получи най-много и най-пълно от настоящия момент, печели. Когато постоянно бързаме от точка А до точка Б изпускаме фините нюанси на настоящия момент, които ни носят радост, изграждане на връзки, култивират силните ни страни, предоставят ни възможности, и ни държат фокусирани за да постигнем личната ни представа за нашия идеален живот.

Вместо да бързаме за някъде е по-добре да се посветим на някого или нещо, което забавя хода на времето, за да надрастнем личните си навици и ограничения и така ще постигнем по-добри резултати.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square