Емоционалната Интелигентност на Взаимоотношенията Истини и заблуди за състоянието на една връзка

1. Конфликтите и гневът са признак на разпадаща се връзка.

(Заблуда)

Изумително е колко много хора смятат, че бракът е нефункционален щом в отношенията между партньорите се случват конфликти.

Всъщност постоянното отбягване на конфликтите или тяхното прикриване е основен проблем на двойките от моята практика.

Всички семейства, дори и най-успешните имат свои добри и лоши моменти, когато партньорите са ядосани един на друг или се карат.

Неестествено е да живеете под един покрив с друг човек и никога да не стигнете до конфликт или поне до различия в мненията от време на време.

2. Вероятността да се разведете поради различия в социалния произход, предпочитания или интереси.

(Заблуда)

Различни психологически изследвания показват, че хора които са щастливи в брака си не са по-сходни от тези които се развеждат.

И двата вида двойки могат да са с големи социални различия, да имат различни убеждения и коренно различни интереси. Но това, което отличава успешните двойки от неуспешните е дали ще намерят ефективни начини да се справят с различията. Те просто използват методи да управляват своите конфликти. Макар да нямат много общо помежду си , такива двойки отделят време на общите си интереси и от време на време развиват нови интереси.

В успешните двойки не смятат, че трябва непременно да живеят със свой клонинг. Такива партньори смятат, че ще е скучно да се живее с човек, който е техен огледален образ.

Вместо това, щастливо женените ценят и приемат различията си, развиват сходни интереси или оставят лично място на другия.

3. В успешните отношения разногласията се изглаждат с времето.

(Заблуда)

Има изследвания, които показват, че над 2/3 от конфликтите на двойките не могат да намерят разрешение. Ако можете да разберете за какво са се карали някои хора като младоженци ще откриете, че след много години конфликтите са си все същите. Някои дразнещи черти на партньорите си остават все същите дори и в най- успешните бракове. Въпреки това, начинът по който те се отнасят към тези дразнители се променя с годините. Ние променяме своите реакции след време и това води до промяна в реакциите на другия. Обратното също е валидно.

4. В щастливите семейства, съпрузите имат еднакво разбиране за това как да обичаш другия.

(Заблуда)

Няма двама души, които да разбират по един и същи начин любовта. Нещата, които ви карат да се чувствате обичан/а със сигурност са много различни от тези на вашия съпруг/а. За това си има сериозни причини. Вашето разбиране за обич се състои от множество представи изградени в детството, във вашата култура, пол и цялостен житейски опит. И понеже имате различен предишен опит вероятно и очакванията ви за любовта също са различни. Понякога дори твърде различни. Макар че това само по себе си не е проблем, може да се превърне в такъв ако не приемете и не уважите различната гледна точка на партньора си.

5. Хората просто престават да се обичат.

(Заблуда)

Някои хора смятат, че трябва да се разведат, защото любовта си е отишла. Обяснението е: „Просто така се получи. Не съм искал/а да стане така.“ За такива хора любовта или я има или я няма. Нещото е там, когато правят сватба и деца и го няма когато се развеждат. Това е една от най- наивните причини, които често чувам. Основната причина за подобни твърдения е, че хората престават да прекарват достатъчно дълго време заедно. Такива съпрузи приемат, че другия и бракът са даденост или статукво. Бракът им остава на заден план и не влагат старание или инициатива. Така хората постепенно се отчуждават. Стават като „странници в нощта“. Престават да бъдат екип. Понеже са отчуждени, малкото време, което прекарват заедно се превръща във война. Тази дистанция и невнимание кара хората да си мислят, че са „разлюбили“ своя партньор. Чувстват пустота и не могат да си представят подобни чувства отново да се събудят.

Но истината е, че любовта не е разрушена а просто е затрупана от мълчание и самота. Когато проследят какво са направили за да допринесат любовта, чувствата на близост и топлота да бъдат затрупани от безразличие, могат да възстановят приятелството и интимността във връзката си.

6. Любовните афери не са причина да съсипвате брака.

(Истина)

Малко неща са по-съсипващи от това да откриете предателството на своя партньор. Повечето хора приемат сериозно обещанието да се откажеш от други интимни връзки в името на семейството. Интимните отношения и близост са основното, което отличава брака от други близки взаимоотношения.

Свързаността, близостта и удовлетворението, което изпитвате с интимния си партньор са много лични. Те се възприемат като нещо, което е само между вас двамата. Затова изневярата се възприема като болезнено предателство.

Но аферите се случват и при това, доста често, като причините за това са изненадващо еднотипни. Когато се случат възстановяването на семейството не е лесна задача.

Понякога наранените партньори се кълнат, че никога няма да се възстановят. Те са убедени, че няма да могат да простят изневярата и още по-малко да продължат в такъв брак.

Макар напълно да ги разбирам и им съчувствам, зная че бъдещето не е толкова безнадеждно, колкото им изглежда в такъв период.

Доста хора преживяват изневярата и всъщност могат да направят брака си по-силен ако поработят над причините, които са довели до изневярата.

7. Повечето хора имат по-успешен втори брак, защото са се научили от грешките си.

(Заблуда)

Дали е по-красива любовта при второто семейство?

Макар някои хора се учат от грешкитe си в първият брак и могат да изградят по-успешен втори брак това не е правило.

Статистиката показва, че 67% от повторните бракове също завършва с развод.

Една от причините да има повече разводи при повторните бракове е, че хората предприемат повторен брак с усвоените лоши навици от първия.

Те просто намират нови партньори, с които да танцуват стария познат танц.

Вторият родител (независимо дали баща или майка), заварените и доведени деца усложняват конфигурацията и правят нещата още по-трудни.

Но има една по-важна причина, поради която повторните бракове не са по-успешни от първите. Докато си мислите, че бракът прави хората щастливи ще продължавате да сменяте партньорите с нови до края на живота си.

Жалко е, но малко хора разбират, че никой не може да ви направи щастлив.

Щастието е „направи си сам“ работа.

Не се получава когато оставиш някой друг да те прави щастлив.

Трябва да обичаш това, което правиш с живота си, независимо от това, което съпругът/а допълнително внася.

Любовта е глазурата на тортата а не самата торта.

Ако вярваш, че бракът трябва да те прави щастлив, тогава несъмнено ще мислиш, че на партньора му липсва нещо голямо за да те направи щастлив/а и трябва да търсиш щастието на друго място.

Проблемът е в това, че докато се чувстваш неудовлетворен от собствения си живот няма да можеш да разбереш откъде идва нещастието в него - от теб самия или от взаимоотношенията с другите хора.

Ако си склонен да прибързваш със заключения и изпитваш нужда за оставиш партньора си за да го замениш с по-подходящ най-вероятно ще останеш разочарован/а, защото скоро ще усетиш същата неудовлетвореност.

Всеки следващ брак не лекува нещастието от предишния.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square