Дали не допуснах грешка като реших в полза на раздялата?


Въпрос:

Преди години имах извънбрачна връзка. Жена ми разбра и аз прекъснах връзката. Но не мога да забравя другата жена. Дали не направих грешка като прекратих отношения с другата жена и се върнах при жена си?

Отговор:

Когато хората решат да прекратят любовна връзка, често имат очаквания чувства им бързо да отшумят. При условие, че са направили съзнателно решение да инвестират отново в семейството си дали означава, че чувствата към любовния партньор просто трябва да отминат?

Макар че поговорката „Далеч от очите, далеч от сърцето“ често е вярна, когато става въпрос за изневяра нещата не винаги стоят така. А това важи с голяма сила ако връзката е била продължителна, съдържателна и/или страстна.

Хората често споделят, че техните афери са ги накарали да се чувстват много по-оценени, по-секси и че от години на са се чувствали така „живи“. Затова каквото и да дойде след това трудно може да се конкурира с това преживяване.

Причината е, че когато аферата се прекрати, макар и по правилни причини остава усещане за загуба. С липсата идва и тъгата. Понякога хората тъгуват по приключена връзка и понякога това причинява чувство за вина, колкото и често да си повтарят, че трябва да преодолеят това чувство.

На това отгоре, ситуацията се усложнява, защото предадените партньори сякаш имат радар за периодичните вълнения на своите партньори. Те усещат приливите на страст и влюбеност към любовника/цата и естествено стават раздразнителни. Често са нервни и обвиняват, коментират, което допълнително изостря отношенията. В повечето случаи това важи с особена сила когато изневерилият партньор откаже да отговаря на въпроси за връзката.

Истината е, че преодоляването на загубата изисква време. Чувствата не идват и си отиват по желание.

Заедно с това, когато човек се самообвинява, когато размишлява колко важна е била връзката и си припомня съкровени моменти само удължава агонията и не оставя нещата да отминат. Но това е разбираемо.

Това не означава, че трябва да се и занапред да се живее мъчително.

Вместо често да си припомняте какво е било по време на връзката и да се питате дали сте взели правилното решение защо не си зададете въпроса какво ви е накарало да останете в брака си?

Най - напред си задайте въпроса: Какво ви е накарало да решите да сложите край на връзката? След това: Кои са причините да искате отново да сте със съпруга/та си?

Дали ви е ценно това което сте преживяли заедно?

Дали не искате да си разбиете семейството?

Дали въпреки, че сте взели решение да имате извънбрачна връзка все пак обичате жена си (мъжа си)?

Има ли част от вас, която осъзнава, че до голяма степен връзката е била вълнуваща заради липсата на отговорност и усещането за освободеност и разнообразие?

Дали осъзнавате, че ако насочите повече усилия и внимание към съпруга/та си това ще подобри интимността и любовта със семейния партньор, така както сте се старали за любовника/цата?

Най - вероятно имате силни аргументи в полза на това да останете в семейството. Не губете фокус. В същото време не се обвинявайте, че мислите ви се връщат към любовната афера.

След като преразгледате отношението си към изброените по-горе въпроси и ько все още се колебаете може да потърсите помощ от специалист.

Потърсете някой, който се занимава със семейна терапия и поговорете с него.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square