Децата със силни емоции - предизвикателство, с което можем да се справим


Родителите, чиито деца често спираловидно излизат от контрол споделят, че им е трудно да получат ефективни напътствия и помощ. Сякаш всеки има в резерв съвети, които често за много различни и противоречиви.

На родителите им се казва например “Не се притеснявай, такъв е периода.” или “Не бъди толкова суров с детето си!” или обратното “Детето ти има нужда от повече дисциплина”.

Родителите, които търсят насочване, напътствия и практически съвети продължават да се чувстват претоварени и объркани.

Много пъти заедно с гняв, тъга и понякога вина тези родители съобщават, че са обвинявани за поведението на децата си от останалите членове на семейството, училищния персонал и някои професионалисти в сферата на психичното здраве.

Тази поредица има за цел обучение, промяна и надежда. Тя ви окуражава да видите как вие и вашето дете можете да се научите да правите нещата различно. Това няма да бъде лесно и ще изисква търпение и постоянство.

Посредством вникване в същността на нещата, изграждане на разбиране, и нови стратегии и техники, такова неефективно и водещо до лоша адаптация поведение може да бъде заменено с такова, което е ефективно и благоприятства адаптацията. Автоматичните и проблемни модели на общуване, които с времето сте развили заедно с детето си могат да бъдат заменени с по-спокойни и по-положитевни взаимоотношения.

Докато четете тази поредица ще научите за диалектиката на приемането и промяната, който представлява един от основните принципи на Линехан (1993) в ДПТ. В контекста на упражняването на родителските умения това означава, че вие и детето ви правите (и сте правили) най-доброто, на което сте способни. Освен това и двете страни ще научите нови умения за да се справите още по-добре. Това разбиране ще ви помогне да приемете детето си такова, каквото е и в същото време ще му помагате да подобри някои свои видове поведение, които представляват предизвикателство за самото него и за вас. Вие не само ще научите принципите на ДПТ, които ще ви помогнат да приемате по-лесно своето дете, но ще се научите да използвате тези принципи за да приемате себе си и да се осъждате по-малко. Възможно е да погледнете назад и да ви се прииска да бяхте правили нещата по различен начин. Ще има дни, когато няма да сте в състояние да използвате уменията от тази поредицал Може дори да забравите да ги използвате докато се занимавате с родителски отговорности.

Такива моменти се случват, когато за вас-родителя е важно да изкажете наглас своите отрицателни оценки и обвинения. За предпочитане е да приемете себе си своите действия като си кажете “Направих най-доброто, което можах. ","Аз правя най-доброто, на което съм способен.”

Факта, че четете тази поредица, доказва че се опитвате да помогнете на детето си и полагате усилия да правите нещата да се случват по-добре.

Необходими са сила и кураж за да се научите да бъдете по-ефективен родител. Може да се радвате, че имате желание да го направите.

Поредицата ще съдържа следните части:

Статии 1 и 2, полагат основите и изясняват предисторията на всички умения, които след това се разглеждат и използват по-нататък.

Статии 3, 4 и 5 се фокусират върху емоциите, и ще ви обяснят как те се развиватл Там ще се разгледат специфични последователни стъпки в развиването на умения, които да успокоят и вас и детето при бурни и шумни емоционални пристъпи.

Статии 6,7,8 и 9 ще покажат как да използвате съответните умения, които да ви помогнат да намалите честотата, с която се случват инцидентите и как да се справите с вече ескалирало емоционално поведение.

Статии 10 и 11са адресирани към вашите лични емоционални нужди на родител, но и тези на останалите членова от семейството.

Приятно пътуване :)


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square