Емоции, Хормони и Физическо Здраве


Спираловидната зависимост на емоциите, хормоналния баланс в тялото и здравето отдавна се коментира извън научната общност. Много от тези влияния познаваме от личен опит и популярните издания. Но малко хора се замислят каква и ролята на биохимичните процеси в тялото ни и как то реагира, както на стреса, така и на емоциите, които преживяваме.

Позитивните емоции и здравето

Надеждата и интереса към живота повлияват три диагностицирани заболявания положително. Учените проследили 1000 пациенти в продължение на две години. Любопитството към живота доказано намалява риска от диабет ІІ. Положителните емоции всъщност имат специалната функциа на буфер, предпазващ ни от някои заболявания. Направете ги свой навик за да подобрите здравето си. Не бива да отричате или потискате стреса, страха, разочарованието т.н. Просто правете повече място на положителния спектър на емоциите и съзнателно ги развивайте.

Гневът ни разболява. В едно изследване Джонсън и колеги (2007г.) с 4629 участници, установяват че има връзка между силата и продължителността на гнева, враждебността, и заболавания на дихателната и сърдечно съдовата системи и общо намаляване на жизнеността. Падат нивата и на имунитета, който ни помага да се справим с различни заболявания.

Хормони, здраве и емоции

Много често чуваме някой да казва: - Хормоните ме карат да се чувствам… Какви са тези хормонални реакции… и т.н.

Знаем от обща култура, че хормоналният баланс се отразява на настроенията и възприятията ни за заобикалящия ни свят и ситуациите, в които се намираме.

Хормоните се намесват в много физиологични процеси – метаболизъм, настроения, растеж, сексуална активност, храносмилане и т.н.

Стресът може да бъде или филиологичен или психологически, остър или хроничен.

Кортизолът е стресов хормон, който се регулира от хипоталамусната питуитарно-адреналинова невронна пътека (НРА). Той участва в метаболизма на мазнините и мускулната тъкан за да се освободи глюкоза. Неговите показатели са високи при остър стрес. Кортизолът от слюнката измерва нивото на стрес от последните приблизително 20 мин. Докато този от косъм може да определи нивата на хроничен стрес от последните 4 месеца.

Дехидроепиандростеронът (DHEA) е анболов стресов хормон който се освобождава в хипоталамусната питуитарно-адреналинова невронна пътека (НРА). Този хормон има протективно действие при тъканни рани, като подпомага задравяването на тъканите и растежа. Измерен в слюнката този хормон показва какво е количеството му от последните 18 мин.

ᾰ-Амилаза: Това е катаболен стресов хормон, който разгражда нишестето в кръвта и захарите в мозъка. ᾰ-Амилазата от слюнката показва нивата на хормона от последните 5 минути.

Половите хормони са тестостерон, естрадиол и окситоцин. Тонизиращия тестостерон определя доминантното поведението, регулирането на НРА стрес пътеки при задачи с доминиране. Също така влияе на либидото както при мъжете, така и при жените. Стадиалния тестостерон се увеличава при победа в състезание. Този хормон се асоциира с доминиращо поведение, емоцията гордост, която се асоциира с постижение и по-висок статус в социалната йерархия. Затова тестостеронът е с по-високи нива при емоции, свързани с висок социален статус или класова принадлежност.

Естрадиолът е анаболен полов хормон, който се метаболизира от тестостерона. Причина е за добро настроение а ниските му стойности се свързват с дисбаланс в регулацията на настренията.

Окситоцина е невропептид -т.нар. хормон на привързаността. Освобождава се при ключови събития на привързаност – оргазъм, раждане и обгрижване.

При моногамните бозайници се освобождава при допаминовите рецептори в мозъка. Засилва чувството на доверие към непознати.

При някои експерименти дори впръскване от спрей в носа е достатъчно да се види ефекта на този хормон в посока доверчивост и социална обвързаност. Така влияе и на просоциалните емоции каго благодарност, благотворитеност.

От гледна точка на здравия ни статус трябва да обръщаме внимание на емоции, които продължават с една и съща сила дълъг период от време. Натрапчивите мисли, силната радост, нежеланието за действие или потиснатост не бива да продължават с една и съща сила дълго време. Те би трябвало да отшумяват постепенно, макар и с различна скорост при различните хора, което означава че се преработват когнитивно и влиянието им постепенно намалява нивото на стрес в организма- накратко, адаптираме се.

Ако забележите хронично, натрапчиво влияние на някоя емоция повече от 6 месеца без дразнителя, който я предизвиква да е в контакт с вас, ще бъде от полза да проверите здравословното си състояние при специалист.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square