Децата и техните силни емоции


Кога става ясно,

че детето има нужда

от

професионална помощ?

Има много начини, по които едно дете може да реагира на различни ситуации, но подобни реакции може да станат постоянни модели.

Когато от опит установите, че реакциите на детето често могат да прерастнат в емоционално избухване може да промените някой ваш специфичен модел на ответна реакция при дадено детско поведение. Вие и детето ви се учите един от друг, дори и самите вие да недоумявате защо детето ви реагира точно по такъв начин то най-вероятно реагира на ваш модел.

Ако детето ви има наистина сериозни интензивни емоционални реакции, колкото по-скоро получите помощ, толкова по-добър ще бъде изхода. Но един инцидент или една ситуация обикновено не е признак за проблем. Всички деца понякога имат интензивни емоционални реакции. Освен това, всички деца имат периоди, в които по-силните им емоционални реакции продължават по-дълго време, отколкото сме очаквали. Ключът към това да разберете дали детето има нужда от професионална помощ е да прегледате по-долу изброените подточки и да вземете под внимание колко често тези ответни реакции се случват и дали те са в резултат на едни и същи обстоятелства.

Може да потърсите помощ като се консултирате с професионаист ако наблюдавате, че детето:

  • Не може да прави разлика между ситуации, ответни реакции, причина и следствие

  • Много бързо стига до голяма интензивност на реакцията

  • Има трудности да подрежда приоритетите според тяхната важност и изборът между много го затормозява

  • Има нужда от много време за да се върне към спокойно състояние след разстройващ инцидент

  • Реагира екстремно на всякакви събития

Може да ви бъде от полза да получите допълнителна обратна връзка от хора, които имат тренинг в областта на детското развитие, които също виждат начина, по-който детето ви се държи с другите. Разговаряйте с неговия личен лекар, педиатър, дневен възпитател или учител. Не се колебайте да споделите своите притеснения относно детето. Винаги бъдете ясни и описателни относно поведението на детето ви. Ако вие и/или вашият професионалист продължавате да сте обезпокоени може би е време да се консултирате с психиатър, като за предпочитене е това да бъде специалист по работа с деца.

Винаги първо преразгледайте и анализирайте моделите на поведение в семейството и тогава преценете нуждата от специалист. Вашето емоционално съзнаие и това на детето са свързани. Много често децата реагират неосъзнато на напрежение или страх, който не могат да обяснят и е свързан с напрежение в семейството или тесен крът от прият.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square