Параграф 22 за съпрузи


Случва се често двойките, с които работя стигат до задънена улица по едни и същи причини свързани с недоразумения и наранени чувства. Партньорите взаимно се обвиняват за нещастието си.

И понеже разстройването на отношенията е винаги „заради другия“ те не поемат лична отговорност за своя собствен принос и поради тази причина не виждат какво могат да променят сами.

Защото другият не е отговорил на нуждите им, те спират да изразяват обич към партньора си.

Ето какво може да се превърне в клопка и да предизвика

Семеен Параграф 22 т.е. порочен кръг на абсурдни поводи за конфликт.

Представете си майка с малки деца вкъщи, която има желание да говори повече за неща, които вълнуват лично нея. Съпругът, който се смята за по-социален и общителен иска да се виждат по-често с приятели.

Най-често се случва следното:

Ако съпругът не се интересува да общува с жена си тя отказва да се среща с приятели (приятелите му), да ги кани вкъщи и предпочита да остане сама. Когато тя започне да се затваря в себе си натрупва гняв, тогава съпругът по-малко има желание да прави усилие да я разбира. И спиралата се завърта.

Ето какво би могло да се направи.

Когато съпругът забележи, че жена му се отчуждава, вместо да си каже, че се е оженил за особнячка или досадница, може да предположи, че тя е ядосана или се чувства наранена. Дали пък не прекарва малко време с нея напоследък? Това е по-подходящото отношение.

След това ще е добре да седне до нея и да се опита да поговори какво я измъчва.

По същата логика и жената може съзнателно да промени своята гледна точка. Вместо да си мисли, че се е омъжила за егоист и „пън“ или да си мисли „май си бях по-добре, когато бях необвързана“ ще е за предпочитане да предположи, че мъжът и се отчуждава и е напрегнат, защото напоследък рядко са заедно сред хора. Може тя да предложи да се видят с приятели.

Представетеси ситуацията и с разменени роли от мъжка и женска гледна точка.

Това е твърде oпростен пример и обикновено подобни малки конфликти се затрупват с мълмание и купища подобни ежедневни недоразумения.

Не е лесно, разбира се!

Кой казва, че бракът е лесно нещо?

Когато всеки очаква неговите нужди да бъдат посрещани преди да протегне ръка за нуждите на другия, чакането води до задънена улица.

Насърчавам ви да се опитате да подходите различно и в други подобни ситуации. Превърнете смяната на гледната точка в игра.

И... много важен момент! Никога не правете децата си свидетел или заложник на подобни спорове!

Всеки път, когато се изкушите да спорите с партньора си в присъствието на дете, се наведете на височината на детето и и си представете сцената, която се разиграва над главата му и как то се чувства в такъв момент.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square