Адаптация на децата към развода


Родителите

играят основна роля

в това как децата

ще се адаптират

към развода.От какво има нужда детето по време на развода

Има нужда и двамата да участвате в живота му. Децата имат нужда да си говорите, пишете, да им се обаждате, искат да ви задават много въпроси и да им отговаряте. Когато се отдалечите и намалите общуването, ги карате за се чувстват незначителни и необичани.

Постарайте се, наистина, да спрете да воювате и да работите здраво за да се разберете и помирите със ситуация, която сами сте създали. Трябва да се разберете за неща, които касаят детето, което няма никакво участие във вашия конфликт. Когато се карате заради него, вие го карате да се чувства виновно и непълноценно.

То иска да прекарва време и с двамата като се радва, макар и поотделно на всеки един от вас.

Ако сте притеснени или ревниви детето чувства, че трябва да вземе страна и да помогне на всеки един от вас, но не знае как.

Разговаряйте директно един с друг и не използвайте детето да препраща съобщения на единия или другия родител. Това блокира емоционално децата и те не знаят как да постъпят, защото стават свидетел на реакциите ви към другия родител. Децата не могат да управляват процеса на вашия конфликт. Не им стоварвайте подобна отговорност.

Моля да запомнете, че детето има нужда и от майка и от баща, които да му помогнат да отрасне, да го научат как да се справя с живота и как да решава своите проблеми. Вие в реално време му показвате как се прави това.


Стратегии, които може да облекчат психологическата тежест върху децата.

Споделеното родителство трябва да бъде мирен процес. Ожесточеният конфликт между родителите, в който има изявена враждебност, доказано повишава стреса, който децата преживяват. Кавги, заплахи един към друг, злостни коментари в присъствието на децата се свързват с проблеми в поведението на децата. Дори и прикритата злонамереност предизвиква притеснение у децата. Ако имате проблеми с упражняването на съвместно родителство трябва заедно с бившия си партньор да потърсите помощта на специалисти.

Спрете да поставяте децата в средата на вашите амбиции за отмъщение. Като карате детето да избира при кой родител се чувства по-добре, вие изпращате послание, че другият родител не е стойностен. Децата, които имат подобни преживявания изпадат в депресия и имат тревожни разстройства.

Запазете поведение, което щади здравето на детето ви. Позитивното общуване, ротителската топлота и ниските нива на конфликт ще помогнат на децата да се адаптират по-добре към развода.

Бъдете последователни по отношение на изискванията за дисциплина. Поставете съобразени с възрастта на детето правила, които ако се налага, да имат последствия. Здравословното родителско отношение помага на децата да развият по-висока себеоценка и да имат по-високи академични постижения по-нататък.

Следете от близо децата в началото на пубертета. Когато родителите се интересуват от близо с кого децата им прекарват времето си и къде излизат, е по-малко вероятно децата да имат сериозни проблеми след развода. Това означава, че се намалява вероятността децата да злоупотребяват с вещества и да имат проблеми в училище.

Вдъхвайте увереност на децата си. Когато те се съмняват в способността си да се адаптират към промени, започват да се чувстват като жертви и да имат психични здравословни проблеми. Научете детето си, че справянето с развода не е лесно и изисква психична сила за да се справите.

Научете децата на определени техники за справяне със ситуацията. Научете детето как да се справя с неприятни мисли, чувства и поведение и това ще подобри неговото здраве. Децата, които имат активни стратегии за справяне, се адаптират по-добре към развода.

Може да посещавате терапевтични програми за родители. Има много варианти да научите как да се справяте с развода, включително и такива, които ще ви учат на техники как да упражнявате съвместно родителство и стратегии, които да използвате в процеса.

Потърсете професионална помощ за себе си. Понижаването на вашия стрес е средството, с което ще успеете да предприемете действия за да помогнете на детето. Правилото е както при самолетните инструкции на излитане „Първо сложете маската, която се спусне над вас и след това помогнете на своя близък.“

Дали децата са по-добре, когато родителите решат да останат заедно заради тях?

Въпреки че разводът е тежък за семействата, да останете заедно само заради тях и да продължите явните или прикрити конфликти не е добро решение. Деца, които растат в атмосфера на чести скандали, неудовлетворение и враждебност са в риск от поведенчески проблеми и разстройство на психичното здраве.Не е зле да потърсите помощ от психолог преди да пристъпите към развод. Дори и да не предотвратите развода, има по-голям шанс да сте по-стабилни в продължение на процеса.

Кога да търсите помощ за децата си?

Нормално е децата да се борят с най-различни чувства непосредствено след и по време на развода. Но ако проблемните настроения и поведение на детето ви не се развиват към успокояване трябва да се обърнете към специалист. Започнете с личния или детски лекар. Обсъдете притесненията си и се посъветвайте дали детето има нужда от професионална помощ. Може да ви се препоръча посещението на лого-терапия или групи за подкрепа.

Индивидуалната терапия може да помогне на детето да преработи емоциите си. Семейната терапия също се препоръчва при промени в семейната динамика, които засягат структурата на семейството.


Разводът налага да разпределите задълженията си относно детето.

Да подредите ежедневието си и ангажиментите си, когато сте разведени родители е кошмар. Няма правила, които да следвате и да наместите децата според тях – нито къде ще живеят, нито колко време с кого от двама ви да прекарват, нито как да се наместят бабите и дядовците, които са също част от семейството. Затова основният ви фокус трябва да бъде как да наместите всичко това в интерес на децата и на вас самите.

В повечето случаи е най-добре родителите да започнат да решават тези проблеми, вместо да се съсредоточават върху дълги съдебни спорове и процедури.

Родителството е до живот и най-малкото, което децата искат, е да са непрекъснато разкъсвани между двама ви. Те само ще спечелят ако си сътрудничите. Затова е необходимо да превъзмогнете различията си и да се създадете атмосфера на сътрудничество, в която да взимате решения.

Да намерите начин да запазите общуването е от ключово значение за доброто на децата ви. Дори и като партньори да не се разбирате се постарайте да не карате децата да вземат страна и да ги държите настрана от словесни престрелки и скандали. Предупредете сериозно и роднините да останат настрана, защото често те упражняват влияние без дори да подозирате за това.

Запазете уважение един към друг. В крайна сметка всеки от вас е избрал да имате това дете или деца. Не говорете лоши неща за отсрещния родител. Децата растат и чувството за непълноценност предизвикано по този начин им пречи да израстнат психически устойчиви.Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square