Как да съсипете своята сериозна връзка или брак


За да бъде успешен един брак трябва да знаем и какво да не правим. Има няколко типове поведение, които със сигурност ще ви доведат до сериозни проблеми и може би раздяла.

Винаги изразявайте чувствата си

Попитайте щастливо женена двойка, която е от дълги години заедно, как са направили така, че да останат заедно. Те сигурно ще ви разкажат, че са се научили как да воюват и избират кои битки си струва да водят.

Да "се смете проблема под чергата", когато се чувствате като „парата на тенджерата под налягане“ не е здравословно за никоя връзка. Нито е добре „да правите от мухата слон“.

Партньорът ви е такъв, какъвто е. Колкото и да се опитвате да промените някои черти от характера на отсрещния, нямате реалистични шансове за успех. Затова решете за себе си кое е наистина важно за вас и го отстоявайте. За останалото не си струва да сте във война.

Ключовата стратегия е да определите разликата между ежедневните дразги и големите проблеми. Например да искате партньорът ви да ви уважава и да бъде добър с вас, спрямо непоносимостта към странните му навици и неуместни шеги.

И когато изпитвате гняв, който не е предизвикан от потъпкването на дълбоките ви лични ценности, оставете „да минава покрай вас“.

Независимо че стандартната семейна мъдрост е „да говорите само истината“, в действителност понякога „мълчанието е злато“.


Не прекарвайте време заедно

По повод книгата ми „Предотвратяване на развода“, публикувана преди доста години журналистите ме питаха „Коя е причина №1 за разводите в днешно време?“ „Отговорът е лесен.“ -им отговорих аз, „Двойките не прекарват време заедно.“

При много хора качеството на прекараното заедно време е спойката на брака. То им дава възможност да водят смислени разговори, да преживяват заедно радости и вълнения, да ходят на забавления, да правят секс или просто да споделят ежедневните трудности.

Когато двойките не са физически заедно, те започват да охладняват един към друг. Всеки от тях започва да си гради отделен кръг от приятели и преживявания с тях. Това причинява емоционална дистанция. Двамата заприличват на кораби, които се разминават в океана посред нощ.

Връзките за живи отношения и се поддържат с внимание и време, което всеки трябва да отделя за общи преживявания с партньора. Казвала съм и друго: "Ако отделяте толкова време, въображение и енергия за партньора си, колкото за паралената любовна авантюра, няма да имате проблемите заради които сте при мен."


Избягвайте конфликтите

След като ви стана ясно колко са важни малките неща, ще ви обясня как важните неща, които се пренебрегват в продължение на дълго време, водят двойките до необходимост от терапия. Партньори, които не се карат се развеждат много по-често, отколкото онези, които не избягват винаги конфликтите.

Най-типичният модел на поведение се свежда до това, че единият партньор се чувства пренебрегнат или нещастен по повод на нещо свързано с живота в двойката.

Този партньор може да се опита да изрази нещастието си, но когато нищо не се промени, той или тя спират да работят за подобряване на брака, стават гневни, отмъстителни, започват да пренебрегват чувствата на другия или да го нараняват преднамерено.

След години на тихо страдание някои решават, че бракът е мъртъв.

Не оставяйте нещата да стигнат до там. Кажете своята истина и ако партньорът ви „не чува“ потърсете помощ.


Омаловажавайте секса

При повечето хора, докосването е усещането, че си приет и имаш значение в двойката. То носи топлотата на емоционалната връзка между партньорите.

Но не всеки споделя това отношение. Някои смятат, че секса се свежда до постигането на оргазъм. Те може да не разбират, че другият партньор/партньорка изпитват нужда от физическа близост и често отхвърлят жестовете на интимност.

Когато хората се почувства отхвърлени, те постепенно стават заядливи, гневни, отчуждават се и излагат брака на риск от изневяра или развод.


Не търсете помощ

Всяка двойка има проблеми. Но ако продължавате да правите едни и същи грешки или виждате, че няма добър резултат, потърсете помощ.

Ако се съпротивлявате или имате усещането, че няма смисъл, партньорът ви вероятно ще продължи да трупа непоносимост и ще планира своята стратегия за напускане.

По-добре е да предотвратите това навреме. Не чакайте твърде дълго!


(статията е превод от блога на брачната терапевтка Michele Weiner Davis -https://www.youtube.com/watch?v=Ep2MAx95m20)


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square