7-те езика на любовта


Запознати ли сте с книгата на Гари Чапман за 5-те езика на любовта?

Най-вероятно, да. В наши дни рядко срещам жени, а понякога двойки, които да не са я чели или поне да са чували за нея.

Чапман пише за нещо, което е от ключово значение за развиването на взаимоотношенията - знанието как да покажете на партньора си че го обичате, така че да се почувства обичан. Ситуацията е малко по-сложна, отколкото изглежда на пръв поглед.

Всички имаме различни разбирания затова какво означава да обичаш. Затова, по ирония на съдбата, сме склонни да показваме любов, базирана на нашите собствени дефиниции за нея. Всъщност, нашата отправна точка е да използваме начините, по които ни харесва да бъдем обичани.

Но какво се случва, когато разбиранията и очакванията на нашите партньори са различни?

Например, ако жената се чувства срината, очаква, съпругът да попита дали и как успява да се справи. Освен това на други им харесва той да се поинтересува за това, което мислят или може би ги тревожи.

Когато го прави, се чувстват обгрижвани, „видяни“, значими, ценени. Накратко ... обичани.

Когато мъжът се чувства зле, последното, което обикновено иска е да го питат: "Какво не е наред?"

Всъщност той дори не забелязва, че някой споменава очевидно намръщеното му лице. Предпочита просто да го оставят намира за да си оправи проблемите и няма никакво намерение да обсъжда каквото и да било.

През първите години от брака често се случва и двамата в двойката да смятат, че другият е странен, дори по някакъв начин дефектен.

С годините вървим към осъзнаване, че просто сме различни и трябва да показваме любовта си един към друг съобразно нуждите на другия, а не на нашите собствени.

Това наричаме „Реално даване“.

Запазването на дългосрочните взаимоотношения изисква голяма доза Реално Даване.

И двамата партньори трябва да имат дълбоко разбиране за това какво другия очаквак и да се въздържат от преценка, дори когато нуждите им са диаметрално противоположни.

Взаимното научаване на вашите любовни езици може да бъде едно много, много полезно упражнение.

Но през годините, в които помагам на съпрузите да разкрият предпочитанията си за любовен стил, забелязах, че 5-те любовни езика не винаги улавят широтата на начина, по който хората се чувстват свързани помежду си.

Според мен има още 2 любовни езика, които някак се оформиха в резултат от работата ми с двойки.

Един от 5-те любовни езика на Чапман е „Думи на утвърждение“.

Хората, които отговарят на тази категория, се чувстват близки и свързани с партньорите си, когато има словесни изрази на признателност - сърдечни комплименти, насърчение и признание за добре свършена работа.

Много хора се чувстват обичани чрез утвърждаващи думи.

Въпреки това много клиенти са ми споделяли: "Нямам нужда да чувам думи за утвърждаване или похвала, комплименти, просто трябва да чуя думи!"

С други думи, макар и банално, много съпрузи изпитват дълбока интимност просто чрез разговор.

Тогава бих добавила, че Шестият любовен език трябва да е смислен разговор.

За да го квалифицираме като „смислен“, разговорът не трябва да бъде за сметките за парно и ток или задачи за покупки.

Самото взаимодействие с привличане на сърцето към разговора прави разговора изпълнен със смисъл.

Например, провеждането на по-задълбочени на теми свързани с житейски разбирания, или виждания за стилове на родителски отношения или взаимно споделяне на мнение за изкуството и т.н., Такива теми оставят у хората, с такива предпочитания, усещане за „смислен разговор" и те приемат такъв вид общуване като любовен език, посредством който се чувстват по-близо до партньорите си.

Времето прекарано заедно също е от 5-те любовни езика, който двойките често споменават като предпочитан.

Хората, които се идентифицират с този любовен език, се чувстват близки до партньорите си, когато прекарват качествено време заедно. Това обикновено включва планирана вечеря насаме, изключени мобилни телефони, деца, изпратени при баби или приятелчета, или филм след вечеря насаме. Отделянето на специално време заедно е това, което прави съществената разлика в отношенията. За тях изпълняването на задълженията заедно не е начин да се чувстват обичани, а по-скоро стресирани, както когат оса на работа.

Но поради съвременния начин на живот при някои двойки се оформя нещо като


Седмият любовен език е да бъдат заедно, когато са разделени. Има хора, които се чувстват обичани, като поддържат връзка, дори когато са „заедно поотделно“. Така се чувстват свободни да следват плановете си.

независимо дали планират конкретно време за разговор по телефон или скайп, постижимо дори когато се намират в различни часови зони, чести текстови съобщения, единомислие при споделянето и съдържанието на текстовете… Много хора споделят, че такова общуване се усеща различно независимо от разстоянието (сексинг или емоционални видео съобщения, емотикони, както и ежедневни имейли и т.н.).

Такива двойки също съумяват да запазят любовния огън и топлината от него.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square